Pryskyřice zůstala lepivá, měkká nebo tekutá? Zjistěte, jak ji zachránit
Při práci s epoxidovou pryskyřicí se může stát, že i po uplynutí doby, kdy by měla být úplně tvrdá, zůstane lepivá, měkká nebo dokonce tekutá. Často si ani neuvědomíme, že jsme při tvoření udělali chybu a pak jen stojíme nad formou a přemýšlíme, co s tím. Chyby se stávají a naštěstí se dají často vyřešit, když znáte příčiny a možnosti, jak postupovat dál.
💡 Proč epoxidová pryskyřice nevytvrdla: 5 nejčastějších chyb
Existuje několik nejčastějších příčin, proč pryskyřice nevytvrdne tak, jak má:
- Špatné navážení složek – přesný poměr pryskyřice a tvrdidla je zásadní a vždy musí být odvážený s přesností na gram. Pokud je poměr mimo doporučený rozsah, tvrdnutí nemusí nastat vůbec nebo jen částečně. Také si dejte pozor na minimální doporučené míchané množství, které je nejčastěji 50 gramů, aby pryskyřice dostala ten správný objem pro to, aby mohla započít tvrdnoucí reakce.
- Nedostatečné nebo špatné promíchání – Pryskyřici a tvrdidlo je potřeba důkladně, ale pomalu promíchat, aby se složky správně spojily (3-4 minuty v jednom kelímku, přelít do druhého a míchání zopakovat). Nedostatečné promíchání vede k neaktivovaným částem, které zůstanou měkké.
- Použití příliš velkého množství barvy, nebo přidání barvy nevhodné pro pryskyřice – vždy vybírejte jen barviva, která jsou přímo určená do pryskyřice. Zároveň Vám u nich dobrý prodejce vždy uvádí, jaké maximální objemové množství smíte do pryskyřice přidat, aniž byste ovlivnili její vytvrzování.
- Vložení předmětu obsahujícího vodu nebo mastnotu – Voda a mastnota, nebo jiné látky uvolňující se do pryskyřice narušují tvrdnutí a mohou způsobit měkký, lepivý povrch.
- Nedodržení doporučené teploty – po celou dobu zpracování a vytvrzování dodržujte stálou teplotu doporučenou u Vámi zakoupené pryskyřice. Při nízkých teplotách tvrdnutí zpomaluje nebo zastavuje, při vysokých může dojít k nežádoucím reakcím. Při kolísavých teplotách nemusí výrobek ztvrdnout vůbec.
💡 Jak zachránit nevytvrzenou pryskyřici: řešení podle typu problému
Pokud už zjistíte, že je pryskyřice po stanovené době (uvedeno u jednotlivých pryskyřic) příliš měkká, lepivá nebo tekutá, vyzkoušejte tyto kroky podle situace:
👉 Jak postupovat, když je pryskyřice velmi hustá, ale stále měkká
- Vložte formu se zatvrdlou pryskyřicí do uzavíratelného sáčku a dejte ji na několik hodin do mrazáku, ideálně přes noc.
- Po vytažení z mrazáku z formy ihned vyloupejte vše, co půjde. Pozor, pryskyřice bude rychle tát a je možné, že bude potřeba tento krok opakovat.
- Zbytky, které se nepovedlo vyloupat vyčistěte vlhčenými ubrousky (například dětskými nebo úklidovými).
Tento trik pomůže snadněji odstranit nedostatečně vytvrdlou hmotu bez poškození formy. Výrobek sice už zachránit nepůjde, ale forma vám zůstane a můžete ji příště použít znovu.
👉 Jak postupovat, když pryskyřice zůstala tekutá
- Opatrně vylijte z formy co nejvíce tekuté pryskyřice.
- Formu a zbytky v ní vyčistěte zmíněnými vlhčenými ubrousky.
Nedoporučujeme zkoušet k vylité pryskyřici přimíchávat tvrdidlo nebo pryskyřici. Jak bylo zmíněno, pryskyřice je citlivá na správné odvážení a je jen velmi malá šance, že byste potřebné množství chybějící složky odhadli. Místo záchrany byste tak jen přišli o další materiál. Výhodou opět je, že zachráníte svoji formu.
👉 Pryskyřice lepí na povrchu? Pomůže temperace nebo nová vrstva
- Vyzkoušejte tzv. temperování: dejte výrobek do trouby předehřáté na 50 °C na cca 30 minut.
- Po temperování nechte výrobek pomalu vychladnout při pokojové teplotě.
- Temperování někdy pomůže dokončit tvrdnoucí reakci.
💡 Pokud je lepivá jen vrchní plocha odlitku, je možné ji zakrýt tenkou vrstvou nové pryskyřice a nechat znovu vytvrdnout.