Jak vyrobit mýdlo doma? Návod na výrobu mýdel

Mýdlo je jedním ze základních produktů, které denně používáme. A často si možná ani neuvědomujeme, jak moc jednoduché je si vlastní mýdlo vyrobit. Vlastní výroba mýdla doma je stále populárnější. Nejenže vám to umožní mít kontrolu nad tím, co přesně obsahuje vaše mýdlo, ale také můžete vytvářet vlastní vůně a designy, které vám vyhovují.

Pokud jste někdy uvažovali o výrobě mýdla doma, ale nevěděli jste, kde začít, máme pro vás kompletního průvodce výrobou. V tomto článku se dozvíte, jak snadno a bezpečně vyrobit mýdlo ve svém vlastním domě. Od základních surovin a náčiní, které budete potřebovat, po postup krok za krokem vám ukážeme, jak vytvořit krásné mýdlo, které budete rádi používat každý den.

Co budete potřebovat pro výrobu mýdel?

Postup pro výrobu mýdel

  1. Mýdlovou hmotu nakrájejte na kostky nebo jiné menší kousky o velikosti 1-3 cm


  2. Nakrájenou hmotu roztavte ve vodní lázni při 65 – 70 ˚C nebo v mikrovlnné troubě (50 - 70% maximálního výkonu). Nepřekračujte teplotu 75 ˚C, vyvarujte se vaření hmoty.
  3. Hmotu nemusíte míchat. Při míchání se mohou tvořit bublinky, které jsou ve výsledném produktu nežádoucí.
  4. Hmotu můžete v případě potřeby udržovat roztavenou při 65 ˚C.
  5. Do roztavené hmoty přidejte přísady jako barviva, vůně, bylinky, jiné příměsi (oleje, mořskou sůl) nebo dekorace (kávová zrna, sušené plátky citrusů, kamínky a mušličky). Myslete u toho i na praktičnost, pokud nevyrábíte dekorační mýdlo. Pozor na přidané množství. Při výrobě mýdel platí pravidlo, že méně je více. Pokud použijete přísad nebo dekorací moc, mýdlo vám nemusí ztuhnout.
  6. Barviva vždy vypadají jinak v závislosti na tom, zda je dáte do transparentní nebo bílé mýdlové hmoty.
  7. Hmotu nalijte do forem. Dekorace můžete umístit i v této chvíli, kdy máte roztavenou hmotu nalitou do forem.
  8. Povrch odlitého mýdla několikrát postříkejte alkoholem ve spreji, který okamžitě odstraní povrchové bublinky.
  9. Mýdlo nechte ztuhnout při pokojové teplotě. Tuhnutí se nesnažte urychlit například vložením do ledničky. Tím by mýdlo mohlo přijít o některé významné složky.
  10. Každá mýdlová hmota tuhne jinou dobu a záleží i na tom, na jakou teplotu jste ji roztavili. Tuhnutí tak může trvat od 45 minut do cca 1 hodiny. Před vyndáním z formy opatrně sáhněte na povrch, nebo lehce zmáčkněte okraje. Pokud je mýdlo tvrdé, můžete jej vyndat z formy.

Tipy pro výrobu a skladování

  • Co když nemáte teploměr a chcete hmotu tavit ve vodní lázni? Pokud nemáte teploměr, tak správné teploty dosáhnete zhruba ve chvíli, kdy se ve vodě objeví bublinky, ale ještě se nevaří.
  • Pokud necháte mýdlo ještě 1-2 týdny odležet na suchém místě při pokojové teplotě, bude pak pevnější.
  • Pokud potřebujete mýdlo uhladit, nahřejte si v páře nožík a plochou čepele mýdlo zarovnejte.
  • Mýdla skladujte při pokojové teplotě na místě, kde není ani příliš teplo, ani vlhko. Pokud vyrábíte mýdlo jako dárek, zabalte ho do papíru, textilie (nejlépe bavlna), do organzového sáčku, po odležení můžete i do celofánu.

Tip od Resin Studia

Mýdlový základ i mýdlo vyrobené z tohoto mýdlového základu skladujte zabalené, aby neztratilo váhu odpařováním vody.

VIDEO: Návod na výrobu mýdel pro začátečníky

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.