Jak vyrobit etažéry, misky a servírovací podnosy z epoxidové pryskyřice

Etažéry, misky a servírovací podnosy jsme se rozhodli uvést do jednoho návodu z jednoduchého důvodu. Epoxidová pryskyřice je čím dál tím oblíbenější pro tvorbu výrobků, které slouží pro servírování jídla a u všech těchto výrobků je pravděpodobné, že je budete chtít použít právě k tomuto účelu.

Vyrobit je můžete z libovolné pryskyřice, doporučujeme však na finální vrstvu, nebo klidně na celý výrobek, použít pryskyřici Food Safe. Jedině tato pryskyřice má atest na kontakt s potravinami. Nemusíte se tedy bát, že by pryskyřice do jídla uvolňovala jakékoliv nebezpečné látky.

Pryskyřice Food Safe také vhodná pro použití na servírovací prkénka s pryskyřicí.

Co budete potřebovat pro výrobu

Silikonovou formu
Pryskyřici
Barvu nebo metalický prášek do pryskyřice
Dekorační materiál
Spotřební materiál
Váhu

Postup výroby

  1. Na rovný, zakrytý povrch si připravte formu a pomocí lepící pásky ji zbavte případného prachu a nečistot. Povrch vyrovnejte ideálně s pomocí vodováhy. Pokud nebude povrch naprosto rovný, bude pryskyřice stékat k jedné straně.

  2. Namíchejte si potřebné množství pryskyřice a tvrdidla na vámi vybranou formu. Na tyto výrobky nejčastěji používáme pryskyřici Food Safe, pryskyřice Fluid 2.0 nebo Start, použít ale můžete i pryskyřice do vyšších sloupců odlévání, jako je 5-five a Start 2.0.

  3. Pryskyřici vždy mícháme podle mísícího poměru uvedeného na jejím balení a obě složky odvažujeme na digitální váze s přesností na gram. Nezapomeňte si během práce s pryskyřicí chránit kůži, oči a dýchací cesty před kontaktem s pryskyřicí nebo jejími výpary. Obě složky důkladně míchejte ode dna a stírejte je ze stran kelímku (cca 3-4 minuty), pak přelijte namíchanou pryskyřici do nového kelímku a míchání zopakujte. Eliminujete tak špatně rozmíchaná místa, která by nemusela správně vytvrdnout.

  4. Pryskyřici si rozdělte do několika kelímků podle vašich potřeb a obarvěte jí, nebo přidejte dekorace. Se zpracováním neotálejte - pryskyřice je v kelímku ve vyšším sloupci, než je doporučená maximální výška odlévání, a proto pryskyřice pracuje rychleji a mohla by v kelímku rychle vytvrdnout.

    Barvy použijte pouze několik kapek, sypké barvy zhruba v množství jako dvě hráškové kuličky. Barvy přidávejte a míchejte postupně, dokud nedosáhnete požadovaného odstínu.

    Velké množství barvy by mohlo negativně ovlivnit vlastnosti pryskyřice, maximální doporučené množství barvy ve smíchané pryskyřici jsou cca 2 %.

  5. Namíchanou a obarvenou pryskyřici nalijte do formy. Možností pro aplikaci je mnoho a záleží na vaší fantazii. Můžete například nechat část pryskyřice neobarvenou a část obarvit. Do formy pak nalijete obarvenou i neobarvenou pryskyřici z obou stran formy. Barvy se úplně neprolnou a vytvoří zajímavý efekt. Do průhledné části můžete umístit dekorace nebo sušené květiny.

  6. Po odlití do formy odstraňte povrchové bublinky pomocí zapalovače. Oheň nikdy nedržte nad pryskyřicí příliš dlouho, pouze s ním nad bublinkami přejeďte. Pokud byste oheň drželi příliš dlouho na povrchu formy, pryskyřice by se mohla připéct k formě a tím byste formu i výrobek poškodili.

    Bublinky vespod formy odstraňte například pomocí párátka. Dejte pozor také v rozích forem, kde se mohou bublinky držet.

  7. Výrobek zakryjte tak, aby do něj nepadal prach a nechte jej vytvrdnout. Formu můžete přikrýt například plastovou krabičkou, nebo okolo formy rozmístěte kelímky, na které položte karton.

  8. Okraje výsledného výrobku můžete dobarvit pomocí metalických fixů. Etažéry spojte středovými tyčemi.

Nevíte si rady, nebo chcete o práci s pryskyřicí zjistit více?

Navštivte nás v naší sekci Rady a tipy, kde se dočtete vše potřebné pro práci s pryskyřicí!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.