Jak dlouho tvrdne pryskyřice a jak urychlit tvrdnutí pryskyřice?

Při tvorbě s epoxidovou (křišťálovou) pryskyřicí se často setkáváme s dotazem, jak dlouho tvrdne pryskyřice a jak urychlit tvrdnutí pryskyřice. Občas se na nás také zákazníci obrací i s dotazem, jak dlouho schne pryskyřice a pro pochopení, jak pryskyřice funguje je důležité si uvědomit, že pryskyřice neschne, ale tvrdne.

Co to znamená? Zatímco například lepidla nebo jiné materiály schnou, pryskyřice reaguje na chemickou reakci, která započne po smíchání složek A a B a která způsobuje její tvrdnutí.

Proč je důležité znát tento rozdíl?

Protože při procesu tvrdnutí můžeme do pryskyřice stále zasahovat. Reakce totiž probíhá v celé hmotě rovnoměrně, nejen na povrchu. Tím, že v průběhu tvrdnutí, například ve fázi gelace, kdy je pryskyřice hustá jako med, do pryskyřice sáhneme nezpůsobíme například narušení jako u hmot, které schnou a manipulace by je mohla poškodit.

Doba tvrdnutí pryskyřice závisí na několika faktorech

Při vytvrzování pryskyřice hraje roli hned několik faktorů a to:

  • Typ pryskyřice a jeho doba tvrdnutí udaná výrobcem.
  • Teplota obou složek A a B.
  • Teplota okolí a teplotní výkyvy.
  • Správné nebo nesprávné namíchání.

Typ pryskyřice a její doba tvrdnutí udaná výrobcem

U každé pryskyřice najdete výrobcem uvedený čas, během kterého dojde takové tvrdosti, která umožní její vyjmutí z formy. Tento čas předpokládá správné namíchání, teplotu hmoty i okolí. Požadované teploty najdete vždy u konkrétní pryskyřice.

Teplota obou složek A a B, teplota okolí a teplotní výkyvy

Teplota hraje klíčovou roli v procesu tuhnutí pryskyřice. Většina pryskyřic tvrdne rychleji při vyšších teplotách a pomaleji při nižších teplotách. Proto je doporučeno pracovat s pryskyřicí při teplotách blízkých doporučeným hodnotám uvedeným v návodu k použití.

Správné nebo nesprávné namíchání

Důležité je také správné množství složek A a B. Aby pryskyřice správně vytvrdla, je nezbytně nutné dodržet na gram přesně míchací poměr udaný výrobcem. Obě složky vždy važte na digitální váze s novými bateriemi.

Jak urychlit tvrdnutí pryskyřice?

Jak už jsme zmínili, pokud se pryskyřice namíchá správně, probíhá v ní řízená chemická reakce, díky které pryskyřice kontrolovaně vytvrdne. Všechny vazby v ní proběhnou, jak mají a výsledkem je velmi pevný odlitek. Obecně nedoporučujeme tvrdnutí urychlovat, abyste tím nezpůsobili, že pryskyřice vyvře, nebo že bude výsledný výrobek křehký.

Nízké teploty tvrdnutí zpomalují, vysoké urychlují

Při nízkých teplotách můžete tvrdnutí zpomalit. Vystavujete se ale riziku, že pryskyřice nevytvrdne vůbec. Při teplotách vyšších, než doporučených se chemická reakce urychluje a zrychluje se tak i tvrdnutí pryskyřice. Pozor ale na vyvření, jak jsme zmiňovali výše.

Řízené temperování pryskyřice

Pokud tedy pomineme účelné zvyšování teploty v místnosti, kde náš odlitek tvrdne, je dále možné přistoupit k řízenému temperování hmoty. To může probíhat dvěma způsoby:

  • Zahřívání lahve se složkou A ve velmi teplé (ne vroucí!) vodě. Složka A se poté namíchá se složkou B a odlévá se do forem. To urychlí proces tvrdnutí.
  • Zahřívání namíchané pryskyřice ve vodní lázni (ne vroucí!).

Nevýhodou je, že pryskyřice při temperování řídne a tím je vyloučeno, aby si hustější pryskyřice zachovaly schopnost zajímavého prolínání barev, nebo udržení oddělených barev. Dále je také nebezpečí, že prošvihnete bezpečnou teplotu a pryskyřice, která má v kelímku už tak urychlenou chemickou reakci díky vyššímu, než doporučenému sloupci odlévání vyvře.

Na co ještě myslet?

Kromě těchto faktorů je důležité mít na paměti, že plná pevnost pryskyřice může být dosažena až po několika hodinách nebo dokonce dnech. I když se povrch pryskyřice může zdát suchý a tvrdý na dotek, pryskyřici trvá ještě cca 10-14 dní, než dosáhne maximální pevnosti a odolnosti.

Celkově lze tedy říci, že doba tvrdnutí pryskyřice je proměnlivá a závisí na mnoha faktorech. Je důležité pečlivě přečíst si návod k použití dané pryskyřice a dodržovat doporučené postupy, abyste dosáhli optimálních výsledků. Mějte na paměti, že trpělivost je klíčová a počkejte, až pryskyřice dosáhne plné pevnosti, než začnete s manipulací nebo zatěžováním výrobků.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.